Εφημεριδάκι με online ενημέρωση για επαγγελματίες υγείας

 

 

Προσφορά για τους συναδέλφους από τα Ιατρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια

Σκουφά 27 (Κολωνάκι)   10673 Αθήνα.

Τηλ.: 210 3609 363,   Fax: 210 3601 762,   Email: idea@hol.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018

Το ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ διαγράφει όσα δημοσιεύματα έχουν χάσει πλέον την επικαιρότητά τους.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

 

ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 

Βρείτε το χρόνο αναμονής

για όλες τις ειδικότητες στα νοσοκομεία της Αθήνας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμμόρφωση απλού ιδιωτικού ιατρείου με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR)

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Γραφείου Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) ο ιατρός οφείλει:

(1)    Να τηρεί Αρχείο Επεξεργασίας για τα ευαίσθητα δεδομένα υγείας των ασθενών του.

(2)    Να διαθέτει έντυπο ενημέρωσης και να λαμβάνει συναίνεση των ασθενών του εάν πρόκειται να κάνει χρήση δεδομένων και για άλλους σκοπούς πέραν της τήρησης ιατρικού αρχείου.  Εάν τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς (π.χ. αποστολή μηνύματος για υπενθύμιση επανελέγχου, τηλεφωνική κλήση για ραντεβού, χρήση στοιχείων για κλινική έρευνα, παροχή στοιχείων ασθενών σε τρίτους για άλλους σκοπούς), τότε ο ιατρός οφείλει:  (α) να ενημερώσει με σαφήνεια τον ασθενή για την περαιτέρω χρήση των δεδομένων του και για το σκοπό αυτής και  (β) να μην προχωρήσει στην περαιτέρω χρήση τους αν δεν λάβει τη συναίνεση του ασθενούς για κάθε σκοπό ξεχωριστά.

(3)    Ο ασθενής, αναφορικά με τα προσωπικά του δεδομένα, έχει τα εξής δικαιώματα: (α) Δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα του και (β) Δικαίωμα διαγραφής των δεδομένων του: Το δικαίωμα να ζητήσει διαγραφή ή κατάργηση των προσωπικών του δεδομένων υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Προσοχή: Εάν ο ασθενής ζητήσει διαγραφή των δεδομένων του κατά την περίοδο που ο ιατρός έχει νόμιμη υποχρέωση να τηρεί αρχείο (10ετία από την τελευταία επίσκεψη), ο ιατρός οφείλει να απαντήσει ότι δεν μπορεί να τα διαγράψει λόγω της νόμιμης υποχρέωσης διατήρησής τους στο αρχείο.

(Αναρτήθηκε: 2/6/2018)

 

 

  Νέες ιατρικές ειδικότητες

Τρεις νέες ιατρικές ειδικότητες θεσμοθετούνται με την υπουργική απόφαση με τίτλο «Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας» που υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, και αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ.

Η νέα ΥΑ προβλέπει τη θεσμοθέτηση τριών νέων ειδικοτήτων, της Ιατρικής Γενετικής (αφορά γιατρούς), της Εργαστηριακής Γενετικής (αφορά βιολόγους) και της Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής (αφορά οδοντιάτρους).

Επίσης προστίθενται δύο νέες εξειδικεύσεις, της Επείγουσας Ιατρικής και του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Παράλληλα στην ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας προστέθηκε ο Διαβήτης και ο Μεταβολισμός, η Ακτινοδιαγνωστική μετονομάστηκε σε Ακτινολογία, και στην Ιατρική Βιοπαθολογία προστέθηκε ο όρος «Εργαστηριακή Ιατρική».

Επίσης, η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική εκτός από ιατρική έγινε και οδοντιατρική ειδικότητα.

Ως προς τον χρόνο άσκησης προστέθηκε ένα επιπλέον έτος στις ειδικότητες της Παιδιατρικής, της Δημόσιας Υγείας (εκτός από γιατρούς θα χορηγείται και σε οδοντιάτρους), και της Γενικής Ιατρικής.

Τέλος, στο 5ο έτος (από τα 7 συνολικά) της Χειρουργικής Θώρακος θα πρέπει ο γιατρός να επιλέξει μεταξύ της καρδιοχειρουργικής και θωρακοχειρουργικής.

(Αναρτήθηκε: 1/6/2018)

 

 

Η απόφαση του ΚΕΣΥ για την ομοιοπαθητική

Την 22-2-2018 καθαρογράφηκε και δημοσιεύθηκε η απόφαση της 266ης Ολομέλειας του ΚΕΣΥ που αφορά στην ομοιοπαθητική.

Σύμφωνα με αυτήν η ομοιοπαθητική δεν είναι ισότιμη ούτε συμπληρωματική της επιστημονικής ιατρικής, δεν συνιστά «εναλλακτική ιατρική», αλλά είναι απλώς μια πρακτική.  Ωστόσο αφορά μόνο σε ιατρούς και οδοντιάτρους, οι οποίοι υπόκεινται στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.  Από το τελευταίο εμμέσως, αλλά σαφώς προκύπτει ότι απαγορεύεται σε άτομα που δεν ασκούν νόμιμα το ιατρικό ή οδοντιατρικό επάγγελμα να αυτοχαρακτηρίζονται ως «ομοιοπαθητικοί θεραπευτές».

Επισημαίνεται πως, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. οικ. 1717/15-05-1986 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ 328 τ. Β΄ της 15-05-1986), οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ είναι άμεσα εκτελεστές αμέσως και προς τον σκοπό αυτόν αποστέλλονται στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος υποχρεωτικά εκδίδει ακολούθως Υπουργική Απόφαση για την επικύρωση της εκάστοτε Απόφασης, με αποτέλεσμα αυτή να αποκτά νομική ισχύ.

Ακολουθεί απόσπασμα της απόφασης του ΚΕΣΥ:

(Αναρτήθηκε: 9/4/2018

 

 

Γραφείο του Π.Ο.Υ. ιδρύεται στην Αθήνα

Συμφωνία για την ίδρυση γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα υπεγράφη τον Ιανουάριο στη Γενεύη.

Τη συμφωνία υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος και η διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ. Zsuzsanna Jakab.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με τη συμφωνία αυτή αναβαθμίζεται σημαντικά η συνεργασία του με το γραφείο του ΠΟΥ Ευρώπης.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι «η Ελλάδα παρά τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, τις πολιτικές λιτότητας και διεθνούς επιτροπείας, έχει προχωρήσει και εφαρμόσει υπό τη σημερινή κυβέρνηση αποφασιστικά μέτρα στην κατεύθυνση της καθολικής κάλυψης υγείας στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.  Σε αυτό το πλαίσιο, η εμπειρία της Ελλάδας και οι πρότυπες πρακτικές της για κάλυψη των αναγκών υγείας προσφύγων, μεταναστών κι άλλων ευάλωτων ομάδων μπορούν να ενισχύσουν την τεχνογνωσία του ΠΟΥ, τη συναντίληψη και τις κοινές δράσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

(Αναρτήθηκε: 17/2/2018)

 

 

 

Κατατέθηκε στη Βουλή ν/σ για τη φαρμακευτική κάνναβη

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» το οποίο ρυθμίζει το πεδίο παραγωγής, ελέγχου και διάθεσης των σκευασμάτων που περιέχουν φαρμακευτική κάνναβη με σκοπό να προωθηθούν παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα αυτό και να προκύψουν αναπτυξιακά οφέλη στην οικονομία και το κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου δίνεται η δυνατότητα:

α) ευχερούς πρόσβασης των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης ,εγχωρίως παραγόμενα. Η πρόσβαση των ασθενών θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο και ελεγχόμενο με βάση την ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και με την οποία προκρίθηκε η μεταφορά της κάνναβης και της ρητίνης της από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών ουσιών στον πίνακα Β.

β) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας τον κατάλληλο χώρο για την καλλιέργεια και τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.

(Αναρτήθηκε: 17/2/2017)

 

 

Απαλλαγή εισφορών κατά 50%

σε όσους έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης;

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΦΚΑ υπενθυμίζοντας ότι όπως είναι γνωστό δυνάμει του άρθρου 39 παρ. 13 του Ν. 4387/2017, προβλέφθηκε η δυνατότητα των ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης να καταβάλουν μειωμένη κατά 50% την ασφαλιστική εισφορά που τους αναλογεί.

Από την δημοσίευση όμως του ανωτέρω Νόμου, έχουν παρέλθει σχεδόν 2 χρόνια, παρά ταύτα όμως δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί η εν λόγω διάταξη.

(Αναρτήθηκε: 17/2/2018)

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας