Εφημεριδάκι με online ενημέρωση για επαγγελματίες υγείας

 

 

Προσφορά για τους συναδέλφους από τα Ιατρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια

Σκουφά 27 (Κολωνάκι)   10673 Αθήνα.

Τηλ.: 210 3609 363,   Fax: 210 3601 762,   Email: idea@eurolab.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2018

Το ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ διαγράφει όσα δημοσιεύματα έχουν χάσει πλέον την επικαιρότητά τους.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

 

ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 

Βρείτε το χρόνο αναμονής

για όλες τις ειδικότητες στα νοσοκομεία της Αθήνας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ΠΟΥ θα αναγνωρίσει την παραδοσιακή κινεζική ιατρική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προετοιμάζεται για μία μεγάλη αλλαγή που θα επηρεάσει τόσο την επιστημονική πλευρά της ιατρικής όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Το 2019 θα υιοθετήσει στη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, την 11η έκδοση της «Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης των Ασθενειών και Σχετικών Προβλημάτων Υγείας» (ICD-10).

Το κυρίαρχο όργανο του ΠΟΥ, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, θα συνέλθει το 2019 και θα υιοθετήσει μία έκδοση που για πρώτη φορά περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις κατά τόπους παραδοσιακές ιατρικές και ιδίως για την κινεζική, που είναι η πιο διαδεδομένη.  Ουσιαστικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΠΟΥ θα αναγνωρίσει επίσημα την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική.

Άνθηση κέντρων παραδοσιακής ιατρικής

Εδώ και λίγα χρόνια, η κινεζική ηγεσία προσπαθεί να προβάλει την παραδοσιακή ιατρική σε ολόκληρο τον κόσμο.  Ήδη ο ιατρικός τουρισμός της Κίνας ανθεί, καθώς διάφορα κέντρα παραδοσιακής ιατρικής στη χώρα προσελκύουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ξένους (κυρίως Ρώσους), που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από τη δυτική ιατρική.  Η Κίνα έχει μάλιστα ανοίξει κατά την τελευταία τριετία τέτοια κέντρα σε πάνω από 20 πόλεις, μεταξύ άλλων στη Βαρκελώνη, στη Βουδαπέστη και στο Ντουμπάι.

Η δυτική ιατρική

Οι δυτικοί επικριτές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής τη θεωρούν αντιεπιστημονική, μη υποστηριζόμενη από κλινικές μελέτες και μερικές φορές επικίνδυνη για τους ασθενείς.

Τι είναι η κινεζική παραδοσιακή ιατρική

Η κινεζική παραδοσιακή ιατρική βασίζεται θεωρητικά στην έννοια του «τσι», της ζωτικής ενέργειας που σύμφωνα με τους Κινέζους ρέει μέσα στο σώμα κατά μήκος των μεσημβρινών.  H αποκατάσταση της ομαλής ροής του «τσι» (π.χ. με το βελονισμό σε κατάλληλα σημεία του δέρματος) θεωρείται ότι βοηθά στην επαναφορά της υγείας.

Από την άλλη, μια σειρά από παραδοσιακά βότανα – σύμφωνα πάντα με τους υποστηρικτές της κινέζικης ιατρικής – επαναφέρουν την ισορροπία ανάμεσα τις δύο βασικές δυνάμεις του «γιν» και του «γιανγκ».

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ αναμένεται να υιοθετηθούν από όλα τα κράτη μέλη του έως το 2022.  Στο μέλλον π.χ. ένας διαβητικός που θέλει να καταφύγει στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, θα γνωρίζει και πιο επίσημα ότι μπορεί να δοκιμάσει βελονισμό, βότανα, κάψιμο βοτάνων κοντά στο δέρμα του, τσάι από σπανάκι, σέλινο και σόγια κ.α.

Για πρώτη φορά στην ιατρική ιστορία, όροι όπως «ανεπάρκεια του τσι στο σπλήνα» (!) θα εισαχθούν στην επίσημη ιατρική ορολογία.

Πολλοί δυτικοί επιστήμονες έχουν αναστατωθεί, καθώς, όπως λένε, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι πράγματι υπάρχουν στο σώμα το «τσι» και οι «μεσημβρινοί» ή ότι η κινεζική παραδοσιακή ιατρική έχει να παρουσιάσει πραγματικά αποτελέσματα καλύτερα του placebo.

(Αναρτήθηκε: 2/12/2018)

 

 

Νέα όρια ηλικίας για εξέταση από παιδίατρο

Το ηλικιακό όριο που τίθεται από το υπουργείο Υγείας για την παρακολούθηση παιδιών και εφήβων από ιατρούς ειδικότητας Παιδιατρικής καθορίζει με απόφαση του ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης.

Σύμφωνα με την απόφαση στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, στα Παιδιατρικά Τμήματα/Παιδιατρικές Κλινικές, στα εξωτερικά ιατρεία φορέων του ΕΣΥ και στα ιδιωτικά ιατρεία να εξετάζονται παιδιά ηλικίας έως δεκαέξι (16) ετών και κατ’ εξαίρεση να εξετάζονται έφηβοι έως δεκαοκτώ (18) ετών για ασθένειες χρονίων νοσημάτων που παρακολουθούνται από ειδικές μονάδες.

Επιπλέον στα παραπάνω θα εξετάζονται άτομα που η βιολογική τους ωρίμανση αντιστοιχεί σε παιδική ηλικία ή εφ’ όρου ζωής ενήλικες με σπάνια σύνδρομα που έχουν ως συνέπεια δραματική καθυστέρηση σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης ταυτόχρονα.

(Αναρτήθηκε: 28/10/2018)

 

 

Χώροι ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών

Τροπολογία για τη δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, όπως ενημέρωσε ο Ανδρέας Ξανθός τη Βουλή απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Κώστα Μπαργιώτα.  Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται με επιτυχία σε Ευρωπαϊκές χώρες κι έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τους θανάτους των τοξικοεξαρτημένων και την μετάδοση ασθενειών μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα δημιουργηθεί μητρώο καταγραφής όσων κάνουν χρήση ναρκωτικών στους χώρους ελεγχόμενους χώρους, οι οποίοι δεν θα διώκονται.

Τέλος ο κ. Ξανθός ανήγγειλε ότι θα γίνει έλεγχος κι αξιολόγηση των ιδιωτικών δομών για την φροντίδα των τοξικοεξαρτημένων και θα υπάρξει δικτύωσή τους με την πρωτοβάθμια φροντίδα.

(Αναρτήθηκε: 28/10/2018)

 

 

Συμμόρφωση απλού ιδιωτικού ιατρείου με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR)

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Γραφείου Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) ο ιατρός οφείλει:

1. Να τηρεί Αρχείο Επεξεργασίας για τα ευαίσθητα δεδομένα υγείας των ασθενών του.

2. Να διαθέτει έντυπο ενημέρωσης και να λαμβάνει συναίνεση των ασθενών του εάν πρόκειται να κάνει χρήση δεδομένων και για άλλους σκοπούς πέραν της τήρησης ιατρικού αρχείου.  Εάν τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και για άλλους σκοπούς (π.χ. αποστολή μηνύματος για υπενθύμιση επανελέγχου, τηλεφωνική κλήση για ραντεβού, χρήση στοιχείων για κλινική έρευνα, παροχή στοιχείων ασθενών σε τρίτους για άλλους σκοπούς), τότε ο ιατρός οφείλει:  (α) να ενημερώσει με σαφήνεια τον ασθενή για την περαιτέρω χρήση των δεδομένων του και για το σκοπό αυτής και  (β) να μην προχωρήσει στην περαιτέρω χρήση τους αν δεν λάβει τη συναίνεση του ασθενούς για κάθε σκοπό ξεχωριστά.

3. Ο ασθενής, αναφορικά με τα προσωπικά του δεδομένα, έχει τα εξής δικαιώματα: (α) Δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα του και (β) Δικαίωμα διαγραφής των δεδομένων του: Το δικαίωμα να ζητήσει διαγραφή ή κατάργηση των προσωπικών του δεδομένων υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Προσοχή: Εάν ο ασθενής ζητήσει διαγραφή των δεδομένων του κατά την περίοδο που ο ιατρός έχει νόμιμη υποχρέωση να τηρεί αρχείο (10ετία από την τελευταία επίσκεψη), ο ιατρός οφείλει να απαντήσει ότι δεν μπορεί να τα διαγράψει λόγω της νόμιμης υποχρέωσης διατήρησής τους στο αρχείο.

(Αναρτήθηκε: 2/6/2018)

 

 

  Νέες ιατρικές ειδικότητες

Τρεις νέες ιατρικές ειδικότητες θεσμοθετούνται με την υπουργική απόφαση με τίτλο «Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας» που υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, και αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ.

Η νέα ΥΑ προβλέπει τη θεσμοθέτηση τριών νέων ειδικοτήτων, της Ιατρικής Γενετικής (αφορά γιατρούς), της Εργαστηριακής Γενετικής (αφορά βιολόγους) και της Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής (αφορά οδοντιάτρους).

Επίσης προστίθενται δύο νέες εξειδικεύσεις, της Επείγουσας Ιατρικής και του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Παράλληλα στην ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας προστέθηκε ο Διαβήτης και ο Μεταβολισμός, η Ακτινοδιαγνωστική μετονομάστηκε σε Ακτινολογία, και στην Ιατρική Βιοπαθολογία προστέθηκε ο όρος «Εργαστηριακή Ιατρική».

Επίσης, η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική εκτός από ιατρική έγινε και οδοντιατρική ειδικότητα.

Ως προς τον χρόνο άσκησης προστέθηκε ένα επιπλέον έτος στις ειδικότητες της Παιδιατρικής, της Δημόσιας Υγείας (εκτός από γιατρούς θα χορηγείται και σε οδοντιάτρους), και της Γενικής Ιατρικής.

Τέλος, στο 5ο έτος (από τα 7 συνολικά) της Χειρουργικής Θώρακος θα πρέπει ο γιατρός να επιλέξει μεταξύ της καρδιοχειρουργικής και θωρακοχειρουργικής.

(Αναρτήθηκε: 1/6/2018)

 

 

Η απόφαση του ΚΕΣΥ για την ομοιοπαθητική

Την 22-2-2018 καθαρογράφηκε και δημοσιεύθηκε η απόφαση της 266ης Ολομέλειας του ΚΕΣΥ που αφορά στην ομοιοπαθητική.

Σύμφωνα με αυτήν η ομοιοπαθητική δεν είναι ισότιμη ούτε συμπληρωματική της επιστημονικής ιατρικής, δεν συνιστά «εναλλακτική ιατρική», αλλά είναι απλώς μια πρακτική.  Ωστόσο αφορά μόνο σε ιατρούς και οδοντιάτρους, οι οποίοι υπόκεινται στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.  Από το τελευταίο εμμέσως, αλλά σαφώς προκύπτει ότι απαγορεύεται σε άτομα που δεν ασκούν νόμιμα το ιατρικό ή οδοντιατρικό επάγγελμα να αυτοχαρακτηρίζονται ως «ομοιοπαθητικοί θεραπευτές».

Επισημαίνεται πως, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. οικ. 1717/15-05-1986 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ 328 τ. Β΄ της 15-05-1986), οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ είναι άμεσα εκτελεστές αμέσως και προς τον σκοπό αυτόν αποστέλλονται στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος υποχρεωτικά εκδίδει ακολούθως Υπουργική Απόφαση για την επικύρωση της εκάστοτε Απόφασης, με αποτέλεσμα αυτή να αποκτά νομική ισχύ.

Ακολουθεί απόσπασμα της απόφασης του ΚΕΣΥ:

(Αναρτήθηκε: 9/4/2018

 

 

Απαλλαγή εισφορών κατά 50%

σε όσους έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΦΚΑ υπενθυμίζοντας ότι όπως είναι γνωστό δυνάμει του άρθρου 39 παρ. 13 του Ν. 4387/2017, προβλέφθηκε η δυνατότητα των ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης να καταβάλουν μειωμένη κατά 50% την ασφαλιστική εισφορά που τους αναλογεί.

Από την δημοσίευση όμως του ανωτέρω Νόμου, έχουν παρέλθει σχεδόν 2 χρόνια, παρά ταύτα όμως δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί η εν λόγω διάταξη.

(Αναρτήθηκε: 17/2/2018)

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας