Εφημεριδάκι με online ενημέρωση για επαγγελματίες υγείας

 

 

Προσφορά για τους συναδέλφους από τα Ιατρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια

Σκουφά 27 (Κολωνάκι)   10673 Αθήνα.

Τηλ.: 210 3609 363,   Fax: 210 3601 762,   Email: idea@hol.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2017

Το ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ διαγράφει όσα δημοσιεύματα έχουν χάσει πλέον την επικαιρότητά τους.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

 

ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 

Βρείτε το χρόνο αναμονής

για όλες τις ειδικότητες στα νοσοκομεία της Αθήνας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προμήθεια τερματικών POS για κάρτες από γιατρούς

Με την παράγραφο 2 του άρθρου 69 του ν. 4446/2016 τροποποιήθηκε η παράγραφος 3 του άρθρου 20 του ν.3842/2010 και πλέον από 22.12.2015 μειώθηκε το όριο των συναλλαγών από 1.500 σε 500 ευρώ, πάνω από το οποίο θα πρέπει οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών-καταναλωτών και επιχειρήσεων (για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών) να γίνονται αποκλειστικά με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

Επιπροσθέτως δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου για ιατρικές αποδείξεις ο φορολογούμενος αν η πληρωμή δεν πραγματοποιηθεί με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, ανεξαρτήτως ποσού

Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αποφασίστηκε η συνεργασία με την Τράπεζα Eurobank, όσον αφορά την διάθεση των μηχανημάτων POS.

Να τονιστεί ότι η προμήθεια μηχανήματος είναι προαιρετική και στη κρίση κάθε ιατρού.

(Αναρτήθηκε: 1/1/2017)

 

 

Αλλαγές στις ιατρικές εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης

Αλλάζει από τις 9 Νοεμβρίου ο τρόπος ιατρικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών και οδηγών οι οποίοι ως τώρα είχαν υποχρέωση ιατρικής εξέτασης από Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή (ΔΙΕ).

Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών καταργούνται οι Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές (ΔΙΕ) και πλέον όσοι ενδιαφερόμενοι είχαν την υποχρέωση ιατρικής εξέτασης από τις επιτροπές αυτές θα εξετάζονται είτε από γιατρούς των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή κρατικών κέντρων υγείας στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους, είτε από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τις οικείες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Η αμοιβή των γιατρών των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή κρατικών κέντρων υγείας που διενεργούν την ιατρική εξέταση υποψηφίου οδηγού θα καθορισθεί με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Υγείας και έως την έκδοση της απόφασης αυτής οι ενδιαφερόμενοι θα καταβάλουν την αμοιβή που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις.

(Αναρτήθηκε: 28/10/2016)

 

 

Απαγόρευση ηλεκτρονικού τσιγάρου

Με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή υιοθετείται η οδηγία της Ε.Ε. (2014/40/ΕΕ) με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα προϊόντα καπνού και άλλα συναφή προϊόντα, μεταξύ αυτών και το ηλεκτρονικό τσιγάρο και την οποία οι χώρες- μέλη είχαν την υποχρέωση να ενσωματώσουν στις εθνικές τους νομοθεσίες έως τις 20 Μαΐου, γεγονός που έχει ήδη συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τις επιχειρήσεις και τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Παράγοντες της αγοράς και χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων βρίσκονται σε αγωνιώδη αναμονή για την τελική μορφή που θα πάρει η νομοθεσία για τα καπνικά προϊόντα – ιδίως μετά τη θύελλα διαμαρτυριών που καταγράφηκε κατά τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Πέρα όμως από τις εμπορικές αντιδράσεις γεγονός είναι πως χρειάζονται σοβαρές μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ασφάλειας για την υγεία από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

(Αναρτήθηκε: 24/7/2016)

 

 

Φάρμακα στα σουπερμάρκετ

Τη δημιουργία υποκατηγορίας «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ) η οποία θα περιλαμβάνει σκευάσματα που δεν θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, προβλέπει διάταξη του υπουργείου Υγείας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και έτσι το ποσοστό των ΜΗΣΥΦΑ που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων αγγίζει το 13%.

Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι θα θέσει αυστηρά κριτήρια για την ένταξη των σκευασμάτων στη νέα υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ έτσι ώστε η εύκολη πρόσβαση να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

(Αναρτήθηκε: 21/5/2016)

 

 

 Αποσύρεται το «χάπι της επόμενης μέρας»

Διακόπτεται η κυκλοφορία στην ελληνική αγορά του ιδιοσκευάσματος Postinor (levonorgestrel), που είναι γνωστό ως «χάπι επείγουσης αντισύλληψης ή χάπι της επόμενης ημέρας».

Οι λόγοι της απόσυρσης είναι οικονομικοί. Το φάρμακο θα εξακολουθήσει να διατίθεται στην ελληνική αγορά μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων του.

(Αναρτήθηκε: 21/5/2016)

 

 

Τεστ αυτοαξιολόγησης στο ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ

Το ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ στην καινούργια του σελίδα ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ περιλαμβάνει μια σειρά από quiz  που είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε κάθε γιατρός, νοσηλευτής, διαιτολόγος ή άλλος επαγγελματίας υγείας να μπορεί να αυτοαξιολογεί τις γνώσεις του σε ένα συγκεκριμένο θέμα που τον ενδιαφέρει.

Για να δείτε τα δημοσιευμένα ως σήμερα τεστ αυτοαξιολόγησης  κάνετε «κλικ» αριστερά στο σχετικό σύνδεσμο Σελίδα 4.

(Αναρτήθηκε: 28/10/2016)

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας