Εφημεριδάκι με online ενημέρωση για επαγγελματίες υγείας

 

 

Προσφορά για τους συναδέλφους επιστήμονες υγείας

Τηλ.: 210 3609 363,   Email: idea@eurolab.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022

Το ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ διαγράφει όσα δημοσιεύματα έχουν χάσει πλέον την επικαιρότητά τους.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

 

ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιστρέφουν στα νοσοκομεία οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Δικαίωση για τους χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς, η απόφαση του Γ´ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022.

Ειδικότερα, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ, που ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας.

Η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, είναι το κλειδί, για να επανέλθουν στις εργασίες τους, όσοι από τους εργαζόμενους το επιθυμούν αφού φυσικά υποβάλλουν σχετική αίτηση.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, η απόφαση του ΣτΕ αφορά 7.000 υγειονομικούς, στους οποίους περιλαμβάνονται όσοι είναι ανεμβολίαστοι και όσοι επανήλθαν για ένα διάστημα με πιστοποιητικό νόσησης.

(Αναρτήθηκε: 26/11/2022)

 

 

Ιός Δυτικού Νείλου: 31 θάνατοι το 2022

Η έκθεση του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι 15/11/2022, έχουν διαγνωστεί συνολικά 285 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 184 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 101 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα) και δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Έχουν καταγραφεί 31 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, όλοι σε ασθενείς ηλικίας άνω των 58 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων: 83 έτη).

Τρεις επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα σοβαρά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό θανόντων).

(Αναρτήθηκε: 21/11/2022)

 

 

Ανάκληση συμπληρώματος διατροφής

Την ανάκληση από την αγορά, αρκετών παρτίδων ενός γνωστού συμπληρώματος διατροφής που κυκλοφορεί ως μέσο καταπολέμησης της τριχόπτωσης και ως ενδυναμωτικό των μαλλιών, αποφάσισε ο ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ στις εν λόγω παρτίδες «χρησιμοποιήθηκε παρτίδα α ύλης (εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου) στην οποία πιθανώς περιέχει θραύσματα επιμολυσμένα με τη μη εγκεκριμένη ουσία αιθυλενοξείδιο».

Όπως είναι γνωστό το αιθυλενοξείδιο, είναι γνωστή καρκινογόνα ουσία, που μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία, λεμφώματα και καρκίνο του μαστού.

Το προϊόν που ανακαλείται, είναι το συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία DUCRAY ANACAPS EXPERT (της εταιρείας PIERRE FABRE MEDICAMENT).

(Αναρτήθηκε: 13/11/2022)

 

 

Κίνδυνος καρκίνου για τα παιδιά από κατεψυγμένα έμβρυα;

Τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα έμβρυα στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου αργότερα στη ζωή τους, εκτιμά μια νέα επιστημονική έρευνα από τη Σουηδία.

Η εν λόγω διαδικασία περιλαμβάνει την γονιμοποίηση ενός ωαρίου από σπερματοζωάρια στο εργαστήριο, την κατάψυξη του και μετά από καιρό την απόψυξη του ώστε να γίνει η εμφύτευση του στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας.

Οι ερευνητές του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Σουηδικού Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLOS Medicine, ανέλυσαν στοιχεία από τέσσερις σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία) για σχεδόν 8 εκατομμύρια παιδιά.  Από αυτά, σχεδόν 172.000 (το 2,2%) είχαν γεννηθεί με κάποια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μεταξύ των οποίων 22.630 μετά από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου.

Καρκίνο εμφάνισαν 48 παιδιά προερχόμενα από κατεψυγμένο έμβρυο, 329 παιδιά μετά γενικά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και 16.124 μετά από φυσιολογική σύλληψη.  Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά από κατεψυγμένο έμβρυο είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σε σχέση είτε με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί κανονικά, είτε εκείνα με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά χωρίς κατεψυγμένο έμβρυο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας, αλλά δεν ήταν σαφές κατά πόσο υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμος κίνδυνος, π.χ. για καρκίνο. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι συχνότεροι καρκίνοι στην περίπτωση κατεψυγμένου εμβρύου, είναι η λευχαιμία και οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι τα ευρήματα τους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιφύλαξη, επειδή ο αριθμός των παιδιών που εμφάνισαν καρκίνο (48) ήταν μικρός.  Γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερες μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ καρκίνου και χρησιμοποίησης κατεψυγμένου εμβρύου.

(Αναρτήθηκε: 11/9/2022)

 

 

Τυφλοί ανέβλεψαν με συνθετικό κερατοειδή

Σουηδοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα συνθετικό εμφύτευμα, φτιαγμένο από κολλαγόνο δέρματος χοίρου, το οποίο μοιάζει με τον ανθρώπινο κερατοειδή χιτώνα του ματιού.

Το πειραματικό εμφύτευμα βελτίωσε σημαντικά ή αποκατέστησε πλήρως την όραση σε 20 ασθενείς με ελαττωματικό κερατοειδή χιτώνα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν προηγουμένως τυφλοί.  Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις ασθενών η αποκατάσταση της όρασής τους ήταν πλήρης (20/20).

Η μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο Λινκέπινγκ και την εταιρεία LinkoCare Life Sciences AB, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό  Nature Biotechnology.  Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το επίτευγμά τους θα δώσει ελπίδα σε όσους πάσχουν από ελαττωμένη όραση ή τύφλωση λόγω βλαβών του κερατοειδούς, προσφέροντας τους ένα βιομηχανικό συνθετικό υποκατάστατο ως εναλλακτική λύση στην μεταμόσχευση ανθρώπινου κερατοειδούς από δότη.

Εκτιμάται ότι περίπου 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι τυφλοί λόγω προβλήματος στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού, αποτέλεσμα ασθένειας ή τραυματισμού.  Μέχρι στιγμής ο μοναδικός τρόπος αποκατάστασης της όρασης ήταν η μεταμόσχευση, κάτι που όμως είναι εφικτό μόλις σε ένα στους 70 ασθενείς.  Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι άνθρωποι που χρειάζονται τέτοιο μόσχευμα, ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου εκ των πραγμάτων η πρόσβαση σε μοσχεύματα είναι περιορισμένη.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι ποιό θα είναι το τελικό κόστος της νέας μεθόδου, αλλά εκτιμούν ότι θα είναι πιο χαμηλό από ό,τι μιας κανονικής μεταμόσχευσης.

(Αναρτήθηκε: 11/9/2022)

 

 

Νόμιμη η ευθανασία στον Καναδά

Περισσότεροι Καναδοί τελειώνουν τη ζωή τους με έναν ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο, όπως αναφέρει η τρίτη ομοσπονδιακή ετήσια έκθεση για την ιατρική βοήθεια στον θάνατο (MAID).  Τα στοιχεία δείχνουν ότι 10.064 άνθρωποι πέθαναν το 2021 με ιατρική βοήθεια, αύξηση 32% σε σχέση με το 2020. Η έκθεση αναφέρει ότι το 3,3% όλων των θανάτων στον Καναδά το 2021 ήταν υποβοηθούμενοι θάνατοι.  Σε επαρχιακό επίπεδο, το ποσοστό ήταν υψηλότερο σε επαρχίες όπως το Κεμπέκ, στο 4,7% και στην Βρετανική Κολομβία, στο 4,8%.

(Αναρτήθηκε: 11/9/2022)

 

 

Ταχεία διάγνωση των ουρολοιμώξεων

Η ανίχνευση της καταλάσης στα ούρα έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία ως μέθοδος ταχείας διάγνωσης των ουρολοιμώξεων.

Η εξέταση είναι χαμηλού κόστους, πολύ γρήγορη (αποτέλεσμα σε 2 λεπτά) και περισσότερο αξιόπιστη συγκριτικά με τις ταινίες ούρων.  Εννοείται ότι ως μέθοδος αναφοράς παραμένει η ουροκαλλιέργεια, η οποία όμως έχει το μειονέκτημα της χρονικής καθυστέρησης στην εξαγωγή αποτελέσματος.

Το κιτ Urifast για την ανίχνευση της καταλάσης διατίθεται από την Ελληνική εταιρεία Eurolab και αυτή την εποχή υπάρχει προσωρινή έλλειψη στη διάθεσή του στην αγορά.

(Ενημερώθηκε: 13/11/2022)

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας