Εφημεριδάκι με online ενημέρωση για επαγγελματίες υγείας

 

 

Προσφορά για τους συναδέλφους επιστήμονες υγείας

Τηλ.: 210 3609 363,   Email: idea@eurolab.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021

Το ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ διαγράφει όσα δημοσιεύματα έχουν χάσει πλέον την επικαιρότητά τους.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

 

ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρεμβολές του iPhone σε βηματοδότες – απινιδωτές

Η Apple προειδοποίησε τους χρήστες ότι τα iPhone της μπορεί να δημιουργούν παρεμβολές σε ιατρικές συσκευές, όπως οι βηματοδότες.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην σελίδα τεχνικής υποστήριξης της εταιρείας, η Apple διευκρίνισε πως τα iPhone περιέχουν μαγνήτες που παράγουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ικανά να επηρεάσουν την λειτουργία βηματοδοτών και απινιδωτών.

Συγκεκριμένα, η προειδοποίηση στόχευε τους χρήστες των 4 νέων μοντέλων του iPhone 12, καθώς τα μοντέλα αυτά περιέχουν περισσότερους μαγνήτες σε σχέση με τα προηγούμενα, αν και η εταιρεία επεσήμανε, ταυτόχρονα, ότι ο κίνδυνος παρεμβολής τους με ιατρικές συσκευές δεν είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν που παρουσίαζαν τα παλαιότερα μοντέλα.

Η προειδοποίηση αφορά επίσης τους χρήστες του gadget «MagSafe», ενός μαγνητικού ασύρματου φορτιστή που προσαρτάται στα MacBook και εσχάτως και στα iPhone.

Προηγουμένως, η εταιρεία είχε προειδοποιήσει τους χρήστες του MagSafe να το κρατούν μακριά από πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια και άλλα αντικείμενα που μπορούν εύκολα να απομαγνητιστούν.

Τώρα, η Apple συστήνει οι συσκευές της να κρατούνται στην ιδανική απόσταση των 15 εκατοστών από κάποιο πιθανό εμφύτευμα στον οργανισμό του χρήστη και να παύεται η χρήση τους, σε περίπτωση που και πάλι διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα.

(Αναρτήθηκε: 16/2/2021)

 

 

Μακροχρόνιες επιδράσεις του κοροναϊού στην υγεία

Παρόλο που η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της στην οξεία λοίμωξη COVID-19, που προκαλεί ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο προσκήνιο σχετικά με τη νοσηρότητα μετά την οξεία λοίμωξη.  Τουλάχιστον δύο άλλες νοσολογικές οντότητες συσχετιζόμενες με τον ιό SARS-CoV-2 έχουν περιγραφεί, μια σπάνια υπερφλεγμονώδης αντίδραση αμέσως μετά την οξεία νόσο, και μία καθυστερημένη φλεγμονώδης ιολογική επακόλουθη κατάσταση.

Τα ευρήματα αυτά περιγράφονται στη δημοσίευση των S.D. Datta και συνεργατών στο περιοδικό JAMA (A Proposed Framework and Timeline of the Spectrum of Disease Due to SARS-CoV-2 Infection Illness Beyond Acute Infection and Public Health Implications, JAMA. November 18, 2020).

Η οξεία λοίμωξη COVID-19 είναι η πιο καλά μελετημένη και διαρκεί από μερικές μέρες έως και εβδομάδες. Η έναρξη των συμπτωμάτων (βήχας, πυρετός, δύσπνοια) σχετίζεται με τον πολλαπλασιασμό του ιού και την αρχική ανοσολογική απάντηση του ξενιστή. Ασυμπτωματική λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένο αριθμό ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμφάνιση μεταγενέστερων επιπλοκών δεν συσχετίζεται απαραίτητα με προηγούμενη συμπτωματική νόσο.

Μία σπάνια πολυσυστηματική φλεγμονώδης νόσος μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε διαφορετικά συστήματα από εκείνα που προσβλήθηκαν κατά την οξεία φάση μετά την κάθαρση του ιού SARS-CoV-2 από τον οργανισμό.  Αυτό το φλεγμονώδες σύνδρομο που εμφανίζεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, πιθανά οφείλεται σε ανεξέλεγκτη ανοσιακή απάντηση του ξενιστή και εμφανίζεται 2 έως 5 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.  Τα συμπτώματα αφορούν στο καρδιαγγειακό και το γαστρεντερικό σύστημα, με δερματολογικές και βλεννογονικές εκδηλώσεις παρόμοιες με τη νόσο Kawasaki στα παιδιά.  Από εργαστηριακά ευρήματα μπορεί να υπάρχουν αυξημένοι δείκτες φλεγμονής (CRP, φερριτίνη), διαταραχές πηκτικότητας, και αυξημένοι δείκτες καρδιακής βλάβης (τροπονίνη).

Τέλος καθυστερημένα επακόλουθα της λοίμωξης από κοροναϊό είναι ανάλογα εκείνων που έχουν παρατηρηθεί σε πολλά λοιμώδη νοσήματα, όπως η νόσος Lyme, η σύφιλη, και η λοίμωξη από ιό Ebola.  Οι αιτίες αυτών των συμπτωμάτων δεν είναι σαφώς καθορισμένες, αλλά μπορεί να σχετίζονται με οργανική βλάβη στην οξεία φάση, εκδηλώσεις  συνεχιζόμενης υπερφλεγμονώδους απάντησης του οργανισμού, σωματική αδυναμία ή ψυχική επιβάρυνση μετά από παρατεταμένη νόσο.

(Ενημερώθηκε: 16/2/2020)

 

 

Πόση προστασία παρέχουν οι μάσκες;

Νέα ιατρική μάσκα οξειδίου του χαλκού

Όπως είναι γνωστό από τη Δευτέρα 4 Μαΐου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προσώπου.  Σύμφωνα με την απόφαση όλων των τύπων οι μάσκες ήταν κατ’ αρχήν αποδεκτές, ακόμα και οι υφασμάτινες μάσκες.

Σήμερα συζητούν τη χρήση διπλής μάσκας.  Ποια είναι όμως η επιστημονική άποψη για το θέμα αυτό;

Σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών οι απλές χειρουργικές (ιατρικές) μάσκες μιας χρήσης, όταν εφαρμόζονται σωστά,  προστατεύουν αυτόν που τις φορά σε ποσοστό που φθάνει το 80%.

Αντίθετα οι υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών χρήσεων φαίνεται ότι παρέχουν ελάχιστη προστασία του χρήστη.

Η επαναχρησιμοποιούμενη Ιατρική Μάσκα Προσώπου με οξείδιο του χαλκού, που είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα, παρέχει αυξημένη προστασία, χάρη στις ισχυρές αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού ο οποίος φαίνεται ότι αδρανοποιεί και τον ιό SARS-CoV-21

Η τελευταία είναι επαναχρησιμοποιούμενη μη υφασμάτινη μάσκα εμποτισμένη με μικροσωματίδια οξειδίου του χαλκού και σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από Ισραηλινούς επιστήμονες (εταιρεία MedCu).

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών στις μάσκες χαλκού, τα μικροσωματίδια οξειδίου του χαλκού που έχουν ενσωματωθεί στο υλικό εξουδετερώνουν ιούς και βακτήρια, τροποποιώντας βασικές λειτουργικές πρωτεΐνες τους και καταστέλλουν το βιολογικό μηχανισμό της δράσης τους, παρέχοντας 99.9% αποτελεσματικό φιλτράρισμα βακτηρίων.  Οι κατασκευαστές διαβεβαιώνουν ότι τα μικροσωματίδια οξειδίου του χαλκού παραμένουν ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της μάσκας και η δράση τους δεν ελαττώνεται λόγω της αναπνοής, του ιδρώτα ή των σταγονιδίων του σάλιου.

(Αναρτήθηκε: 16/2/2020)

 

 

Ταχεία διάγνωση των ουρολοιμώξεων

Η ανίχνευση της καταλάσης στα ούρα έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία ως μέθοδος ταχείας διάγνωσης των ουρολοιμώξεων.

Η εξέταση είναι χαμηλού κόστους, πολύ γρήγορη (αποτέλεσμα σε 2 λεπτά) και περισσότερο αξιόπιστη συγκριτικά με τις ταινίες ούρων.  Εννοείται ότι ως μέθοδος αναφοράς παραμένει η ουροκαλλιέργεια, η οποία όμως έχει το μειονέκτημα της χρονικής καθυστέρησης στην εξαγωγή αποτελέσματος.

Το κιτ Urifast για την ανίχνευση της καταλάσης διατίθεται από την Ελληνική εταιρεία Eurolab

(Ενημερώθηκε: 16/2/2021)

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας