Εφημεριδάκι με online ενημέρωση για επαγγελματίες υγείας

 

 

Προσφορά για τους συναδέλφους από τα Ιατρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια

Σκουφά 27 (Κολωνάκι)   10673 Αθήνα.

Τηλ.: 210 3609 363,   Fax: 210 3601 762,   Email: idea@hol.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Απριλίου 2018

Το ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ διαγράφει όσα δημοσιεύματα έχουν χάσει πλέον την επικαιρότητά τους.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

 

ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 

Βρείτε το χρόνο αναμονής

για όλες τις ειδικότητες στα νοσοκομεία της Αθήνας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η απόφαση του ΚΕΣΥ για την ομοιοπαθητική

Την 22-2-2018 καθαρογράφηκε και δημοσιεύθηκε η απόφαση της 266ης Ολομέλειας του ΚΕΣΥ που αφορά στην ομοιοπαθητική.

Σύμφωνα με αυτήν η ομοιοπαθητική δεν είναι ισότιμη ούτε συμπληρωματική της επιστημονικής ιατρικής, δεν συνιστά «εναλλακτική ιατρική», αλλά είναι απλώς μια πρακτική.  Ωστόσο αφορά μόνο σε ιατρούς και οδοντιάτρους, οι οποίοι υπόκεινται στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.  Από το τελευταίο εμμέσως, αλλά σαφώς προκύπτει ότι απαγορεύεται σε άτομα που δεν ασκούν νόμιμα το ιατρικό ή οδοντιατρικό επάγγελμα να αυτοχαρακτηρίζονται ως «ομοιοπαθητικοί θεραπευτές».

Επισημαίνεται πως, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. οικ. 1717/15-05-1986 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ 328 τ. Β΄ της 15-05-1986), οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ είναι άμεσα εκτελεστές αμέσως και προς τον σκοπό αυτόν αποστέλλονται στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος υποχρεωτικά εκδίδει ακολούθως Υπουργική Απόφαση για την επικύρωση της εκάστοτε Απόφασης, με αποτέλεσμα αυτή να αποκτά νομική ισχύ.

Ακολουθεί απόσπασμα της ιστορικής απόφασης του ΚΕΣΥ.

(Αναρτήθηκε: 9/4/2018

 

 

Γραφείο του Π.Ο.Υ. ιδρύεται στην Αθήνα

Συμφωνία για την ίδρυση γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα υπεγράφη τον Ιανουάριο στη Γενεύη.

Τη συμφωνία υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος και η διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ. Zsuzsanna Jakab.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με τη συμφωνία αυτή αναβαθμίζεται σημαντικά η συνεργασία του με το γραφείο του ΠΟΥ Ευρώπης.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι «η Ελλάδα παρά τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, τις πολιτικές λιτότητας και διεθνούς επιτροπείας, έχει προχωρήσει και εφαρμόσει υπό τη σημερινή κυβέρνηση αποφασιστικά μέτρα στην κατεύθυνση της καθολικής κάλυψης υγείας στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.  Σε αυτό το πλαίσιο, η εμπειρία της Ελλάδας και οι πρότυπες πρακτικές της για κάλυψη των αναγκών υγείας προσφύγων, μεταναστών κι άλλων ευάλωτων ομάδων μπορούν να ενισχύσουν την τεχνογνωσία του ΠΟΥ, τη συναντίληψη και τις κοινές δράσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

(Αναρτήθηκε: 17/2/2018)

 

 

 

Κατατέθηκε στη Βουλή ν/σ για τη φαρμακευτική κάνναβη

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» το οποίο ρυθμίζει το πεδίο παραγωγής, ελέγχου και διάθεσης των σκευασμάτων που περιέχουν φαρμακευτική κάνναβη με σκοπό να προωθηθούν παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα αυτό και να προκύψουν αναπτυξιακά οφέλη στην οικονομία και το κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου δίνεται η δυνατότητα:

α) ευχερούς πρόσβασης των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης ,εγχωρίως παραγόμενα. Η πρόσβαση των ασθενών θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο και ελεγχόμενο με βάση την ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και με την οποία προκρίθηκε η μεταφορά της κάνναβης και της ρητίνης της από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών ουσιών στον πίνακα Β.

β) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας τον κατάλληλο χώρο για την καλλιέργεια και τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.

γ) προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών, και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της καλλιέργειας, μεταποίησης, ελέγχου ποιότητας και εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

(Αναρτήθηκε: 17/2/2017)

 

 

Απαλλαγή εισφορών κατά 50%

σε όσους έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης;

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΦΚΑ υπενθυμίζοντας ότι όπως είναι γνωστό δυνάμει του άρθρου 39 παρ. 13 του Ν. 4387/2017, προβλέφθηκε η δυνατότητα των ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης, σε συνέχεια υποβολής αίτησής τους, να καταβάλουν μειωμένη κατά 50% την ασφαλιστική εισφορά που τους αναλογεί.

Από την δημοσίευση του ανωτέρω Νόμου, έχουν παρέλθει σχεδόν 2 χρόνια, παρά ταύτα όμως δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί η εν λόγω διάταξη.

(Αναρτήθηκε: 17/2/2018)

 

 

  Επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα

Ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά τους τελευταίους μήνες αυξήθηκαν σημαντικά.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Μέχρι τις 15/2/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 1.588 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι για να επιτευχθεί πρόληψη των επιδημιών απαιτείται πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Η μόνη έγκυρη μέθοδος για να διαπιστωθεί αν ένα άτομο έχει ανοσία έναντι της ιλαράς είναι ο προσδιορισμός ειδικών IgG αντισωμάτων στο αίμα του σε αξιόπιστο κλινικό εργαστήριο.

(Αναρτήθηκε: 17/2/2018)

 

 

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας