Εφημεριδάκι με online ενημέρωση για επαγγελματίες υγείας

 

 

Προσφορά για τους συναδέλφους από τα Ιατρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια

Σκουφά 27 (Κολωνάκι)   10673 Αθήνα.

Τηλ.: 210 3609 363,   Fax: 210 3601 762,   Email: idea@eurolab.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 7 Απριλίου 2019

Το ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ διαγράφει όσα δημοσιεύματα έχουν χάσει πλέον την επικαιρότητά τους.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

 

ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 

Βρείτε το χρόνο αναμονής

για όλες τις ιατρικές ειδικότητες στα νοσοκομεία της Αθήνας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κακόβουλο λογισμικό αλλοιώνει απεικονιστικές διαγνώσεις

Ισραηλινοί ερευνητές δημιούργησαν πειραματικά ένα κακόβουλο πρόγραμμα λογισμικού, το οποίο μπορεί να αλλοιώσει τις μαγνητικές ή τις αξονικές τομογραφίες και να εμφανίσει ανύπαρκτους όγκους, ξεγελώντας τους γιατρούς ότι πρόκειται για καρκίνο.

Οι ερευνητές του κέντρου κυβερνο-ασφάλειας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν ανέπτυξαν λογισμικό για να δείξουν πόσο εύκολο είναι οι χάκερ να βάλουν το χεράκι τους ακόμη και σε ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις. Στα εργαστηριακά τεστ που έκαναν, το λογισμικό «πείραξε» 70 απεικονιστικές εξετάσεις με αρκετά πειστικό τρόπο ώστε να ξεγελάσει τρεις έμπειρους ακτινοδιαγνώστες, οι οποίοι διέγνωσαν παρουσία όγκου. Το λογισμικό ξεγέλασε επίσης και τα συστήματα αυτόματης διάγνωσης.

Επί πλέον το λογισμικό έχει τη δυνατότητα να αλλοιώσει τις εξετάσεις ενός πραγματικού καρκινοπαθούς, ώστε οι γιατροί να θεωρήσουν ότι είναι υγιής.

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα δοκιμάστηκε σε μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες πνευμόνων, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και να δημιουργήσει διαφόρων ειδών ψευδείς διαγνώσεις.

(Αναρτήθηκε: 7/4/2019)

 

 

  1.116 Προσλήψεις στην Υγεία

Στάλθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η 2Κ/2019 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 1.116 θέσεων μονίμου προσωπικού όλων των κλάδων και βαθμίδων σε νοσοκομεία κλπ. φορείς του Υπουργείου Υγείας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα το ΑΣΕΠ θα ανακοινώσει τις προθεσμίες υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Δείτε εδώ τις ειδικότητες και τις θέσεις.

(Αναρτήθηκε: 11/3/2019)

 

 

Καταργείται το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ Θεσσαλίας

Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας έχει τα τελευταία έτη την υψηλότερη βάση εισαγωγής μεταξύ των τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, και υψηλότερη από πολλά πανεπιστημιακά τμήματα, π.χ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση απεφάσισε την κατάργησή του.  Σε ότι αφορά τους σπουδαστές που ήδη φοιτούν στο τμήμα οι υπάρχουσες προτάσεις εστιάζουν στο ενδεχόμενο απορρόφησής τους από το Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Επαμφοτερίζουσα, χαρακτήρισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης τη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Ζησ. Μαμούρη με αφορμή την κατάργηση τελικά του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

(Αναρτήθηκε: 17/2/2019)

 

 

Ο ΠΟΥ θα αναγνωρίσει την παραδοσιακή κινεζική ιατρική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προετοιμάζεται για μία μεγάλη αλλαγή που θα επηρεάσει τόσο την επιστημονική πλευρά της ιατρικής όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Το 2019 θα υιοθετήσει στη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, την 11η έκδοση της «Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης των Ασθενειών και Σχετικών Προβλημάτων Υγείας» (ICD-10).

Το κυρίαρχο όργανο του ΠΟΥ, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, θα συνέλθει το 2019 και θα υιοθετήσει μία έκδοση που για πρώτη φορά περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις κατά τόπους παραδοσιακές ιατρικές και ιδίως για την κινεζική, που είναι η πιο διαδεδομένη.  Ουσιαστικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΠΟΥ θα αναγνωρίσει επίσημα την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική.

ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Εδώ και λίγα χρόνια, η κινεζική ηγεσία προσπαθεί να προβάλει την παραδοσιακή ιατρική σε ολόκληρο τον κόσμο.  Ήδη ο ιατρικός τουρισμός της Κίνας ανθεί, καθώς διάφορα κέντρα παραδοσιακής ιατρικής στη χώρα προσελκύουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ξένους (κυρίως Ρώσους), που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από τη δυτική ιατρική.  Η Κίνα έχει μάλιστα ανοίξει κατά την τελευταία τριετία τέτοια κέντρα σε πάνω από 20 πόλεις, μεταξύ άλλων στη Βαρκελώνη, στη Βουδαπέστη και στο Ντουμπάι.

Η ΔΥΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Οι δυτικοί επικριτές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής τη θεωρούν αντιεπιστημονική, μη υποστηριζόμενη από κλινικές μελέτες και μερικές φορές επικίνδυνη για τους ασθενείς.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η κινεζική παραδοσιακή ιατρική βασίζεται θεωρητικά στην έννοια του «τσι», της ζωτικής ενέργειας που σύμφωνα με τους Κινέζους ρέει μέσα στο σώμα κατά μήκος των μεσημβρινών.  H αποκατάσταση της ομαλής ροής του «τσι» (π.χ. με το βελονισμό σε κατάλληλα σημεία του δέρματος) θεωρείται ότι βοηθά στην επαναφορά της υγείας.

Από την άλλη, μια σειρά από παραδοσιακά βότανα – σύμφωνα πάντα με τους υποστηρικτές της κινέζικης ιατρικής – επαναφέρουν την ισορροπία ανάμεσα τις δύο βασικές δυνάμεις του «γιν» και του «γιανγκ».

ΟΙ ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥ

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ αναμένεται να υιοθετηθούν από όλα τα κράτη μέλη του έως το 2022.  Στο μέλλον π.χ. ένας διαβητικός που θέλει να καταφύγει στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, θα γνωρίζει και πιο επίσημα ότι μπορεί να δοκιμάσει βελονισμό, βότανα, κάψιμο βοτάνων κοντά στο δέρμα του, τσάι από σπανάκι, σέλινο και σόγια κ.α.

Για πρώτη φορά στην ιατρική ιστορία, όροι όπως «ανεπάρκεια του τσι στο σπλήνα» (!) θα εισαχθούν στην επίσημη ιατρική ορολογία.

Πολλοί δυτικοί επιστήμονες έχουν αναστατωθεί, καθώς, όπως λένε, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι πράγματι υπάρχουν στο σώμα το «τσι» και οι «μεσημβρινοί» ή ότι η κινεζική παραδοσιακή ιατρική έχει να παρουσιάσει πραγματικά αποτελέσματα καλύτερα του placebo.

(Αναρτήθηκε: 2/12/2018)

 

 

Νέα όρια ηλικίας για εξέταση από παιδίατρο

Το ηλικιακό όριο που τίθεται από το υπουργείο Υγείας για την παρακολούθηση παιδιών και εφήβων από ιατρούς ειδικότητας Παιδιατρικής καθορίζει με απόφαση του ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης.

Σύμφωνα με την απόφαση στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, στα Παιδιατρικά Τμήματα/Παιδιατρικές Κλινικές, στα εξωτερικά ιατρεία φορέων του ΕΣΥ και στα ιδιωτικά ιατρεία να εξετάζονται παιδιά ηλικίας έως δεκαέξι (16) ετών και κατ’ εξαίρεση να εξετάζονται έφηβοι έως δεκαοκτώ (18) ετών για ασθένειες χρονίων νοσημάτων που παρακολουθούνται από ειδικές μονάδες.

Επιπλέον στα παραπάνω θα εξετάζονται άτομα που η βιολογική τους ωρίμανση αντιστοιχεί σε παιδική ηλικία ή εφ’ όρου ζωής ενήλικες με σπάνια σύνδρομα που έχουν ως συνέπεια δραματική καθυστέρηση σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης ταυτόχρονα.

(Αναρτήθηκε: 28/10/2018)

 

 

 

  Νέες ιατρικές ειδικότητες

Τρεις νέες ιατρικές ειδικότητες θεσμοθετούνται με την υπουργική απόφαση με τίτλο «Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας» που υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, και αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ.

Η νέα ΥΑ προβλέπει τη θεσμοθέτηση τριών νέων ειδικοτήτων, της Ιατρικής Γενετικής (αφορά γιατρούς), της Εργαστηριακής Γενετικής (αφορά βιολόγους) και της Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής (αφορά οδοντιάτρους).

Επίσης προστίθενται δύο νέες εξειδικεύσεις, της Επείγουσας Ιατρικής και του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Παράλληλα στην ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας προστέθηκε ο Διαβήτης και ο Μεταβολισμός, η Ακτινοδιαγνωστική μετονομάστηκε σε Ακτινολογία, και στην Ιατρική Βιοπαθολογία προστέθηκε ο όρος «Εργαστηριακή Ιατρική».

Επίσης, η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική εκτός από ιατρική έγινε και οδοντιατρική ειδικότητα.

Ως προς τον χρόνο άσκησης προστέθηκε ένα επιπλέον έτος στις ειδικότητες της Παιδιατρικής, της Δημόσιας Υγείας (εκτός από γιατρούς θα χορηγείται και σε οδοντιάτρους), και της Γενικής Ιατρικής.

Τέλος, στο 5ο έτος (από τα 7 συνολικά) της Χειρουργικής Θώρακος θα πρέπει ο γιατρός να επιλέξει μεταξύ της καρδιοχειρουργικής και θωρακοχειρουργικής.

(Αναρτήθηκε: 1/6/2018)

 

 

Απαλλαγή εισφορών κατά 50%

σε όσους έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης;

Ο ΙΣΑ έχει αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο του ΕΦΚΑ υπενθυμίζοντας ότι όπως είναι γνωστό δυνάμει του άρθρου 39 παρ. 13 του Ν. 4387/2017, προβλέφθηκε η δυνατότητα των ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης να καταβάλουν μειωμένη κατά 50% την ασφαλιστική εισφορά που τους αναλογεί.

Από την δημοσίευση όμως του ανωτέρω Νόμου, έχουν παρέλθει σχεδόν 3 χρόνια, παρά ταύτα όμως δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί η εν λόγω διάταξη.

(Αναρτήθηκε: 17/2/2019)

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας