Εφημεριδάκι με online ενημέρωση για επαγγελματίες υγείας

 

 

Προσφορά για τους συναδέλφους επιστήμονες υγείας

Τηλ.: 210 3609 363,   Email: idea@eurolab.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2023

Το ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ διαγράφει όσα δημοσιεύματα έχουν χάσει πλέον την επικαιρότητά τους.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ

 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

 

ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιστρέφουν από 1/1/2023 οι «ανεμβολίαστοι»

Με δύο rapid test την εβδομάδα, μάσκες «υψηλής προστασίας» και με εργασία σε τομείς όπου «δεν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ασθενών» επιστρέφουν από 1/1/2023 οι μη-εμβολιασμένοι γιατροί στα νοσοκομεία.

Οι τομείς στους οποίους δεν τοποθετούνται οι «ανεμβολίαστοι» γιατροί είναι: Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες νεογνών και Κλινικές – τμήματα με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Τόσο οι μη-εμβολιασμένοι υγειονομικοί (νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό) όσο και οι μη-εμβολιασμένοι γιατροί επιστρέφουν με την υποχρέωση των δύο rapid test ανά εβδομάδα και με μάσκα υψηλής προστασίας, βάσει της εισήγησης της γνωστής «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων».

(Αναρτήθηκε: 1/1/2023)

 

 

Είναι η θνητότητα της COVID-19 υποτιμημένη;

Σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν διαπιστωθεί ως σήμερα 6,5 εκατομμύρια θάνατοι από COVID-19.  Όμως ερευνητές του ΠΟΥ αλλά και μερίδα του Τύπου π.χ. το περιοδικό The Economist, υποστηρίζουν πως ο αριθμός των θανάτων στην πραγματικότητα «βρίσκεται μεταξύ των 18 και των 20 εκατομμυρίων» κι ακόμα κι αυτοί οι αριθμοί «πιθανόν είναι υποτιμημένοι», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιδημιολόγος Αντουάν Φλαό.

Η εκτιμήσεις τους βασίζονται στη λεγόμενη «πλεονάζουσα θνησιμότητα», που ορίζεται ως η διαφορά ανάμεσα στον παρατηρούμενο αριθμό θανάτων και τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων εάν δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία.

Η πλεονάζουσα θνησιμότητα συμπεριλαμβάνει τόσο τους θανάτους που οφείλονταν άμεσα στην ασθένεια που προκαλεί ο ιός, όσο και αυτούς που προκλήθηκαν από έμμεσες αιτίες.

Η Ινδία είναι η χώρα που συνέβαλε περισσότερο στην πλεονάζουσα θνησιμότητα, που έφθασε τα 4,74 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο υπολογισμού, η μεθοδολογία του οποίου όμως αμφισβητείται έντονα από το Νέο Δελχί.

Ακολουθεί η Ρωσία (1,03 εκατ.).  Όμως η Λατινική Αμερική είναι η περιοχή όπου το μοντέλο αναδεικνύει τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στον αναμενόμενο αριθμό θανάτων (με βάση τον μέσο όρο προηγούμενων ετών) και τον εκτιμώμενο πραγματικό αριθμό θανάτων.  Στο Περού, για παράδειγμα, η πλεονάζουσα θνησιμότητα είναι διπλάσια από ότι σε φυσιολογικές περιόδους.

Σημειώνεται ότι άλλοι επιστήμονες (συμπεριλαμβάνεται η εκδοτική ομάδα του «Ε.Τ.Υ.» διαφωνούν με τις εκτιμήσεις αυτές και θεωρούν ότι η πλεονάζουσα θνησιμότητα που δεν οφείλεται στην COVID-19 ενδεχόμενα προκλήθηκε από ανθρωπογενείς ενέργειες.

(Αναρτήθηκε: 1/1/2023)

 

 

Ιός Δυτικού Νείλου: 32 θάνατοι το 2022

Η φετινή επιδημία iού του Δυτικού Νείλου φαίνεται πως έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες δεν καταγράφονται νέα περιστατικά.  Όπως προκύπτει από τα στατιστικά, (βλ. τον παρακάτω πίνακα) το 2022 ήταν η τρίτη δυσκολότερη χρονιά, μετά το 2018 (όταν καταγράφηκαν 242 περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ και 47 θάνατοι) και το 2010, (όταν διαπιστώθηκαν 197 νευρολογικά περιστατικά και 35 θάνατοι).  Στα 13 χρόνια έχουν καταγραφεί συνολικά 229 θάνατοι, σε 922 περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι 15/11/2022, έχουν διαγνωστεί συνολικά 285 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 184 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 101 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα) και δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

(Αναρτήθηκε: 31/12/2022)

 

 

Κίνδυνος καρκίνου για τα παιδιά από κατεψυγμένα έμβρυα;

Τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα έμβρυα στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου αργότερα στη ζωή τους, εκτιμά μια νέα επιστημονική έρευνα από τη Σουηδία.

Η εν λόγω διαδικασία περιλαμβάνει την γονιμοποίηση ενός ωαρίου από σπερματοζωάρια στο εργαστήριο, την κατάψυξη του και μετά από καιρό την απόψυξη του ώστε να γίνει η εμφύτευση του στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας.

Οι ερευνητές του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Σουηδικού Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLOS Medicine, ανέλυσαν στοιχεία από τέσσερις σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία) για σχεδόν 8 εκατομμύρια παιδιά.  Από αυτά, σχεδόν 172.000 (το 2,2%) είχαν γεννηθεί με κάποια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μεταξύ των οποίων 22.630 μετά από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου.

Καρκίνο εμφάνισαν 48 παιδιά προερχόμενα από κατεψυγμένο έμβρυο, 329 παιδιά μετά γενικά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και 16.124 μετά από φυσιολογική σύλληψη.  Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά από κατεψυγμένο έμβρυο είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σε σχέση είτε με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί κανονικά, είτε εκείνα με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά χωρίς κατεψυγμένο έμβρυο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας, αλλά δεν ήταν σαφές κατά πόσο υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμος κίνδυνος, π.χ. για καρκίνο. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι συχνότεροι καρκίνοι στην περίπτωση κατεψυγμένου εμβρύου, είναι η λευχαιμία και οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι τα ευρήματα τους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιφύλαξη, επειδή ο αριθμός των παιδιών που εμφάνισαν καρκίνο (48) ήταν μικρός.  Γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερες μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ καρκίνου και χρησιμοποίησης κατεψυγμένου εμβρύου.

(Αναρτήθηκε: 11/9/2022)

 

 

Τυφλοί ανέβλεψαν με συνθετικό κερατοειδή

Σουηδοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα συνθετικό εμφύτευμα, φτιαγμένο από κολλαγόνο δέρματος χοίρου, το οποίο μοιάζει με τον ανθρώπινο κερατοειδή χιτώνα του ματιού.

Το πειραματικό εμφύτευμα βελτίωσε σημαντικά ή αποκατέστησε πλήρως την όραση σε 20 ασθενείς με ελαττωματικό κερατοειδή χιτώνα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν προηγουμένως τυφλοί.  Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις ασθενών η αποκατάσταση της όρασής τους ήταν πλήρης (20/20).

Η μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο Λινκέπινγκ και την εταιρεία LinkoCare Life Sciences AB, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό  Nature Biotechnology.  Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το επίτευγμά τους θα δώσει ελπίδα σε όσους πάσχουν από ελαττωμένη όραση ή τύφλωση λόγω βλαβών του κερατοειδούς, προσφέροντας τους ένα βιομηχανικό συνθετικό υποκατάστατο ως εναλλακτική λύση στην μεταμόσχευση ανθρώπινου κερατοειδούς από δότη.

Εκτιμάται ότι περίπου 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι τυφλοί λόγω προβλήματος στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού, αποτέλεσμα ασθένειας ή τραυματισμού.  Μέχρι στιγμής ο μοναδικός τρόπος αποκατάστασης της όρασης ήταν η μεταμόσχευση, κάτι που όμως είναι εφικτό μόλις σε ένα στους 70 ασθενείς.  Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι άνθρωποι που χρειάζονται τέτοιο μόσχευμα, ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου εκ των πραγμάτων η πρόσβαση σε μοσχεύματα είναι περιορισμένη.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι ποιό θα είναι το τελικό κόστος της νέας μεθόδου, αλλά εκτιμούν ότι θα είναι πιο χαμηλό από ό,τι μιας κανονικής μεταμόσχευσης.

(Αναρτήθηκε: 11/9/2022)

 

 

Ταχεία διάγνωση των ουρολοιμώξεων

Η ανίχνευση της καταλάσης στα ούρα έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία ως μέθοδος ταχείας διάγνωσης των ουρολοιμώξεων.

Η εξέταση είναι χαμηλού κόστους, πολύ γρήγορη (αποτέλεσμα σε 2 λεπτά) και περισσότερο αξιόπιστη συγκριτικά με τις ταινίες ούρων.  Εννοείται ότι ως μέθοδος αναφοράς παραμένει η ουροκαλλιέργεια, η οποία όμως έχει το μειονέκτημα της χρονικής καθυστέρησης στην εξαγωγή αποτελέσματος.

Το κιτ Urifast για την ανίχνευση της καταλάσης διατίθεται από την Ελληνική εταιρεία Eurolab.  Αυτή την εποχή υπάρχει προσωρινή έλλειψη στη διάθεσή του στην αγορά.

(Ενημερώθηκε: 31/12/2022)

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας