* Κεντρική σελίδα

* Προσωπικό

* Δραστηριότητες

* Κατ' οίκον

* Ιατρικές εξελίξεις

* Στείλτε e-mail

* English section

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ιατρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια Ειδικές Εξετάσεις

Ανοσοφθορισμός: Μικροσκοπική εικόνα φθορισμού κεντρομεριδίου.  Ανευρίσκεται τυπικά στο σύνδρομο CREST, που είναι εντοπισμένη μορφή σκληροδερμίας (Από τα αρχικά των λέξεων: Calcinosis, Raynauds phenomenon, Esophageal dysmotility, Sclerodactyly και Telangiectasia).  [Από τη σειρά μετεκπαιδευτικών μαθημάτων για τα αυτοαντισώματα, που οργανώθηκε το 2001 από τη Δρ Ο. Σπυράκου].

Τα ΙΑΤΡΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΑΣ (ΙΔΕΑ) κάνουν ειδικές εξετάσεις που δεν γίνονται μέχρι σήμερα σε κανένα άλλο ιατρικό κέντρο στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το μέγεθος των εγκαταστάσεων ή τον αριθμό του προσωπικού του.  Αυτό αποτελεί παράδοση για το εργαστήριό μας που πρώτο στην Ελλάδα ελέγχει την αλλεργία με ειδικές εξετάσεις αίματος τα τελευταία 35 χρόνια.

Παρακάτω γίνεται σύντομη αναφορά σε μερικές ειδικές εξετάσεις:

·        AMAS (αντικακοηθίνη).  Εξέταση αίματος για πρώιμη διάγνωση, πρόγνωση και παρακολούθηση της πορείας όλων των κακοήθων νεοπλασματικών νοσημάτων ανεξάρτητα από τον ιστολογικό τύπο ή την εντόπιση. (Η εξέταση εκτελείται στο συνεργαζόμενο εργαστήριο Oncolab της Βοστώνης).

·        ENA Profile 8.  Προσδιορισμός αυτοαντισωμάτων έναντι οκτώ (8) εκχυλίσιμων πυρηνικών αντιγόνων (ΕΝΑ) στο αίμα.

·        Δραστικά ηωσινόφιλα (εκφρ. GM-CSF).  Αυξημένος αριθμός GM-CSF θετικών ηωσινοφίλων έχει βρεθεί στο ενεργό άσθμα και είναι ανεξάρτητος από το συνολικό αριθμό ηωσινοφίλων του αίματος

·        ECP αίματος.  Η ηωσινοφιλική κατιονική πρωτεΐνη (ECP) είναι ο πιο γνωστός πρωτεϊνικός μεσολαβητής που παράγεται από τα δραστικά ηωσινόφιλα.

·        Γενική εξέταση σπέρματος.  Πλήρης μικροσκοπική, λειτουργική, βιοχημική και ανοσολογική (MAR test) εξέταση σπέρματος.  Υπολογίζεται, μεταξύ των άλλων, ο δείκτης ποιότητας σπέρματος (SFI), παράμετρος που καθορίζει αξιόπιστα το βαθμό γονιμότητας.

·        Πρωτεωμική ανάλυση αίματος.  Βιολογικό διάγραμμα εξέτασης των πρωτεϊνών του ορού αίματος, όπως καθορίζεται από το Institut Européen de Protidologie.  Ολοκληρωμένη εργαστηριακή εικόνα της κατάστασης υγείας.  (Συνεργασία: C.E.I.A. Lab, Βρυξέλλες).

·        GST  (Δείκτης ευαισθησίας στον καρκίνο).  Με την εξέταση αυτή διαπιστώνεται ο κίνδυνος μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου.  Σχετική ανακοίνωση έχει γίνει από επιστήμονες των Ιατρικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικής Χημείας στο Σικάγο (1996).

·        IAST (Inhalation Allergy Screen Test).  Αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης της αναπνευστικής αλλεργίας με εξέταση αίματος.  Διαχωρίζει με βεβαιότητα τους αλλεργικούς από τους μη αλλεργικούς ασθενείς.  Διαθέσιμες ανακοινώσεις για το IAST έχουν γίνει στο 10ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο (Ρέθυμνο, 2000), το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανοσολογίας (Αθήνα, 2001), το Regional Meeting της Interasma (Marrakech, 2003) και το 21ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων (Θεσσαλονίκη, 2006).

·        Ιχνοστοιχεία αίματος.  Προσδιορίζονται με μέθοδο GF-AAS συνολικά 15 μεταλλικά στοιχεία στο αίμα (Αργίλιο, Κοβάλτιο, Χαλκός, Χρώμιο, Σίδηρος, Μαγγάνιο, Μολυβδαίνιο, Νικέλιο, Σελήνιο, Πυρίτιο, Βανάδιο, Ψευδάργυρος, Μόλυβδος, Ρουβίδιο, Κάδμιο).  Έτσι σχεδιάζεται ο «βιολογικός χάρτης» του οργανισμού όπου σημειώνονται τα στοιχεία που λείπουν, αυτά που περισσεύουν και τα τοξικά μέταλλα.  Η εξέταση είναι χρήσιμη για όλες τις στερητικές ή εκφυλιστικές νόσους.

·        Μεθυλομηλονικό οξύ ούρων (UMMA test).  Η πλέον αξιόπιστη μέθοδος ανίχνευσης της έλλειψης βιταμίνης Β12. (Συνεργασία: Norman Clinical Laboratory, Cincinnati).

·        Μεταβολισμός ηρεμίας.  Μέτρηση της ημερήσιας «καύσης» θερμίδων με τη μέθοδο κατανάλωσης οξυγόνου (έμμεση θερμιδομετρία).

·        Ειδικές βιολογικές θεραπείες για το άσθμα και τη ΧΑΠ (σε λογικές τιμές).