ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ (NEWS)                                            Βιβλιογραφική αναφορά (Citation)

IDEA Medical Newsletter 2009:4,2.  Available at http://www.idea-lab.gr/newslet20090402.htm

 

Υψηλές δόσεις εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο δυσπλασίας του εμβρύου

Επιμέλεια: Αντώνης Παπακωνσταντίνου

 

Γυναίκες που πάσχουν από άσθμα και χρησιμοποιούν μέχρι και 1000 μg εισπνεομένων κορτικοστεροειδών (ICS) την ημέρα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης δεν παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο συγγενών δυσπλασιών του εμβρύου.  Αντίθετα η χρήση υψηλότερων δόσεων φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου 2009 του Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Η μελέτη διεξήχθη από την ομάδα της Δρ Lucie Blais από το Université de Montréal και βασίστηκε στην ανάλυση 13.280 περιπτώσεων εγκύων γυναικών με άσθμα που νοσηλεύτηκαν στο Quebec του Καναδά από το 1990 έως το 2002.

Οι συγγραφείς συνέκριναν τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενούς δυσπλασίας σε 4392 εγκύους που πήραν μέχρι 1000 μg ημερησίως ICS (διπροπιονική μπεκλομεθαζόνη + ισοδύναμο χλωροφθοριοάνθρακα), έναντι 154 που πήραν > 1000 μg ημερησίως και 8734 που δεν πήραν καθόλου ICS.

Συνολικά 1257 νεογνά (9,5%) είχαν κάποια συγγενή δυσπλασία, ανάμεσα στα οποία 783 (5,9%) εμφάνισαν σοβαρή δυσπλασία, η τελευταία ορίστηκε ως «δυσπλασία επικίνδυνη για τη ζωή ή προκαλούσα σοβαρή δυσμορφία ή που χρειάστηκε νοσηλεία κατά το πρώτο έτος της ζωής».

Η συχνότητα τοκετού νεογνών με δυσπλασίες από γυναίκες που έπαιρναν > 1000 μg ICS ημερησίως ήταν 14,3%, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από τo 9,6% που παρατηρήθηκε σ’ αυτές που δεν χρησιμοποίησαν ICS και το 9,0% που βρέθηκε σε γυναίκες που έπαιρναν μέχρι 1000 μg ICS ημερησίως.

Στην τελική ανάλυση οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν υψηλές δόσεις ICS βρέθηκαν πως ήταν κατά 63% πιθανότερο να γεννήσουν παιδί με συγγενή δυσπλασία από εκείνες που χρησιμοποιούσαν χαμηλές δόσεις.  Αντίθετα οι έγκυοι χρήστες χαμηλών δόσεων και οι μη χρήστες είχαν παρόμοια ποσοστά συγγενών δυσπλασιών.

Παρόμοια ήταν τα ευρήματα αναφορικά με τις σοβαρές δυσπλασίες, που ήταν γύρω στο 5,8% στις γυναίκες μη χρήστες και χρήστες χαμηλών δόσεων ICS, ενώ ανήλθε σε 9,7% στις χρήστες υψηλών δόσεων.

Το κυριότερο ερώτημα που προκύπτει, κατά τους ερευνητές, είναι αν ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης συγγενών δυσπλασιών συνδέεται με τις υψηλές δόσεις ICS που έχουν τερατογόνο δράση ή είναι αποτέλεσμα του σοβαρού μη ελεγχόμενου άσθματος.

Πάντως ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς που ευθύνονται, το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως «γυναίκες που λαμβάνουν υψηλές δόσεις ICS και σκοπεύουν να μείνουν έγκυοι πρέπει να παρακολουθούνται στενά με σκοπό να καθοριστεί η ελάχιστη δόση που είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί υπό έλεγχο το άσθμα τους.»

 

Βιβλιογραφία

Blais L, Beauchesne MF, Lemiere C, Elftouh N.  High doses of inhaled corticosteroids during the first trimester of pregnancy and congenital malformations 2009, 124(6): 1229-1234 e4.  (Abstract)

 

Reuters Health Information  © 2009 Reuters Ltd.

 

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα του IDEA Medical Newsletter

 

Προειδοποίηση

Το περιεχόμενο του IDEA MEDICAL NEWSLETTER είναι επιστημονικό και απευθύνεται σε γιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας.  Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από πρόσωπα που δεν έχουν τα προσόντα νόμιμης άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος για οποιαδήποτε θεραπευτική ή διαγνωστική εφαρμογή.