ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ (NEWS)                                            Βιβλιογραφική αναφορά (Citation)

IDEA Medical Newsletter 2010:4,2.  Available at http://www.idea-lab.gr/newslet20100402.htm

 

Χάρτης του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού που δείχνει την κατανομή των κρουσμάτων χολέρας στην Αϊτή το Δεκέμβριο του 2010.

Η επιδημία χολέρας στην Αϊτή προήλθε από Ασιατικό στέλεχος

Επιμέλεια: Δανάη Παπακωνσταντίνου

Όπως είναι γνωστό τον περασμένο Οκτώβριο ξέσπασε στην Αϊτή επιδημία χολέρας από την οποία έχουν νοσήσει ως σήμερα περισσότερα από 93.000 άτομα και έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 2.000.  Σημειώνεται πως στην Αϊτή δεν είχε παρουσιαστεί κρούσμα χολέρας τον τελευταίο αιώνα, αλλά η καταστροφή που επέφερε ο μεγάλος σεισμός του παρελθόντος Ιανουαρίου δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση της νόσου.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine φαίνεται ότι το στέλεχος δονακίου της χολέρας (Vibrio cholerae) προήλθε από τη νότια Ασία και εμφανίζει γενετικές ομοιότητες με στέλεχος που ενδημεί στο Μπανγκλαντές.

Η μελέτη είναι επίκαιρη αφού πολλοί Αϊτινοί κατηγορούν τους στρατιώτες του Νεπάλ που εστάλησαν ως μέρος της αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή ότι μετέφεραν τη χολέρα στη χώρα.

Όπως ανέφερε η ερευνητική ομάδα του Harvard με επικεφαλής τον Dr John Mekalanos από τη γενετική έρευνα επιβεβαιώνεται επίσης το γεγονός ότι το υπεύθυνο για την επιδημία στην Αϊτή στέλεχος φέρει μετάλλαξη που συνδέεται με πολύ σοβαρή νόσηση.

«Ο έλεγχος του γονιδιώματος εντάσσει το στέλεχος χολέρας της Αϊτής στην ομάδα με τη χειρότερη πρόγνωση» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Dr Mekalanos.

Εξ άλλου ο εκ των ερευνητών Dr Matthew Waldor έχει την άποψη πως «στο μέλλον όταν αποστέλλονται άτομα να βοηθήσουν σε περιοχές όπου έχει συμβεί κάποια καταστροφή, θα πρέπει προηγουμένως να ελέγχονται και να λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να μη μεταφέρουν χολέρα».

Στις αρχές Νοεμβρίου 2010 τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης των Νόσων (CDC) είχαν ανακοινώσει ότι το γενετικό αποτύπωμα του στελέχους χολέρας της Αϊτής είχε ομοιότητες με το στέλεχος που είχε προκαλέσει πανδημία πριν από 49 χρόνια και είχε ξεκινήσει από την Ινδονησία.

Στην τελευταία έρευνα η ομάδα του Harvard συνεργάστηκε με την εταιρεία Pacific Biosciences και συνέκριναν την αλληλουχία DNA του δονακίου της Αϊτής συγκριτικά με στελέχη από διάφορα μέρη του κόσμου.  Με τη μέθοδο αυτή το στέλεχος της Αίτής συνδέθηκε γενετικά με το στέλεχος που προκάλεσε την πρόσφατη επιδημία στο Μπανγκλαντές, αν και διαπιστώθηκαν κάποιες μικρές διαφορές.

Αν και πολλοί στην Αϊτή θεωρούν ότι οι στρατιώτες από το Νεπάλ που στάθμευαν κοντά σ’ ένα ποτάμι ως τμήμα της αποστολής του ΟΗΕ είναι η πηγή μόλυνσης, εν τούτοις χωρίς τη λήψη δείγματος από το Νεπάλ αυτή η θεωρία δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιωθεί ούτε να απορριφθεί, τόνισαν οι ερευνητές του Harvard.

Βιβλιογραφία

Chen-Shan Chin, Sorenson J, Harris JB et al. The origin of the Haitian cholera outbreak strain. N Engl J Med 2011, 364:33-42 (Posted December 9, 2010) (Full text)

 

Επιστροφή στην πρώτη σελίδα του IDEA Medical Newsletter

Προειδοποίηση

Το περιεχόμενο του IDEA MEDICAL NEWSLETTER είναι επιστημονικό και απευθύνεται σε γιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας.  Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από πρόσωπα που δεν έχουν τα προσόντα νόμιμης άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος για οποιαδήποτε θεραπευτική ή διαγνωστική εφαρμογή.